AKC d.o.o.
AKC d.o.o.
Domov > Zgledi > Primer primerjave plačilnih pogojev in cen

Izjave strank

“Dobra novica. Dobil sem subvencijo izmed 234 prijavljenih podjetij. Hvala za pomoč."
Bojan Bertoncelj,
BOBER-EN d.o.o.

PODROČJE: IZRAČUNI S PODROČJA NABAVE

Primer primerjave plačilnih pogojev in cen

VPRAŠANJE: Dobavitelj X nam ponuja svoje blago po ceni 1.000.000 SIT za pri plačilu v 60 dneh. Pri plačilu v 45 dneh pa nam je ceno pripravljen spustiti na 992.000 SIT . Katera ponudba je ugodnejša, če uporabimo 8 % letno obrestno mero?

POT: GLAVNI MENU >> NABAVA IN PRODAJA >> NABAVA >> >> IZBOR PLAČILNIH POGOJEV PRI RAZLIČNIH CENAH

Primer primerjave plačilnih pogojev in cen

POSTOPEK: Primerjavo obeh ponudb lahko opravimo na več načinov. Eden od načinov je diskontiranje oziroma izračun neto sedanje vrednosti. Če bi obe ponudbi razobrestili za ustrezno število dni in primerjali neto sedanjo vrednost obeh ponudb, bi ponudba, pri kateri je NSV nižja, bila ugodnejša ponudba.

Drug način je ponujen v oknu IZBOR PLAČILNIH POGOJEV PRI RAZLIČNIH CENAH (GLAVNI MENU >> NABAVA IN PRODAJA >>NABAVA), kjer ponudbo z nižjo ceno naobrestimo za razliko dni v plačilnih pogojih in primerjamo prihranek pri ceni s stroški financiranja.

ODGOVOR: Pri prvi ponudbi plačamo 1.000.000,00 SIT v 60 dneh, pri drugi ponudbi moramo plačati 992.000 SIT v 45 dneh, obresti od navedenega zneska po 8 % obresti meri (če si denar sposodimo ali če se odrečemo donosu na ta znesek) pa znašajo 3.142,00 SIT. Skupna cena druge ponudbe je torej 995.142 SIT. Prihranek pri drugi ponudbi v primerjavi s prvo je 4.858,00 SIT.

Nazaj na vse zglede

Oglejte si še:

7. PRIMERI S PODROČJA NABAVE

  1. Ali se splača izkoristiti količinski popust in nabaviti več?
  2. Primer primerjave plačilnih pogojev in cen
  3. Primer primerjave investicijskih ponudb